Shawmouth celebrates the opening of the Langham Hotel in Boston

0
45

[ad_1]

BOSTON – Shawmut Design and Construction announces the completion of the historic renovation of The Langham Hotel in Boston.

Originally built as the Federal Reserve Bank of Boston in the early 1920s, The Renaissance Renaissance façade was recognized as a Boston landmark in 1978, shortly before being converted into a hotel. Shawmut collaborated with architect Dyer Brown and design firm Richmond International on the renovation to preserve the building’s history and highlight its architectural features, using the finest materials and bringing the national landmark to a new standard of contemporary luxury.

The 288,000-square-foot refurbishment of the hotel included 312 rooms, eight attic suites and a chairman suite; the new Grana restaurant and The Fed cocktail pub; the new private Langham Club; and the new Lincoln Ballroom. The team installed new finishes, carpentry and furniture in the guest room corridors, lobby and meeting areas, and updated the hotel’s infrastructure with all new heating and cooling units, plumbing and security features.

“The completion of The Langham, Boston, is a milestone not only for Shawmut, but also for the Boston luxury hotel market,” said Randy Shelley, executive vice president of hospitality at Shawmut Design and Construction. “Our team has skillfully handled the delicate balance of respect for the building’s origins through conservation and restoration techniques, while enhancing the guest experience through technological integration and better finishes.”

The exterior of the Langham Hotel, Boston has been revamped, including new canopies in which the hotel’s signature red is replaced with charcoal, and a new canopy at the entrance with custom-made bronze panels from the Czech Republic.

The refurbished lobby has a concierge and a lounge with a new fireplace. Decorative brass and glass screens create privacy between the lobby and the concierge, reception and lifts. In the rear lobby, the Shawmut team installed a brand new grand staircase, paneled with ebony wood panels with antique brass accents and leather-wrapped handrails.

Located in what was once the great hall of the Federal Reserve, Grana a restaurant includes the original terrazzo floors of the building, which the team has restored, refurbished and filled with a custom color scheme. The original decorative plaster of the box and floral reliefs along the perimeter of the ceiling were applied with gold leaf, which were carefully guarded during construction. To mimic the building’s original domed glass skylight, the team installed an illuminated suspended ceiling. The original brass Federal Reserve seal embedded in the floor when the bank first opened in 1922 was protected during renovations and remains in the center of the room.

Federal Reserve System, Langham The new cocktail pub pays homage to the building being built like the Federal Reserve, with safe-inspired walnut products. A grooved walnut bezel and Italian marble countertop are complemented by a custom brass and glass beverage rack with illuminated panels installed by Shawmouth. To gain access to the patio, the team created a new opening by cutting through two feet of the building, including the granite façade, and installed a new brass door.

Former Langham Restaurant, Cafe Fleuri, has been converted to a new one Lincoln Ballroom… The team added a new ceiling with a large central skylight below the existing atrium to provide natural light to the new ballroom. The coffered ceiling is trimmed with gold leaf, while the skylight is trimmed with silver leaf. A fully integrated A / V system was also installed and the team performed structural work to support the projectors, which are mounted on integrated scissor lifts for remote control and ceiling expansion.

Governor’s room, the former officers’ hall and conference room for the Federal Reserve, has been converted into a formal conference room, marked by an original marble fireplace that has been moved three feet into the center of the refurbished hall. Langham Club, a new private club space on the eighth floor, refurbished guest rooms to create a reception area, a dining area, a library with custom carpentry bookcases and a buffet with grigio biliemi, blue volga and a statue of additional stones.

New features of the hotel’s 312 rooms and suites include a living room with custom corner shelves complementing the crown frame; doorbells tied to a Lutron switch so guests can indicate if they want to be disturbed or if they want their room cleaned; and Legrand Adorne switch systems with dimmable lighting. The bathrooms are hand-selected by a project team from the Santucci quarry in Carrara, Italy, and feature amenities such as rain showerheads, heated toilet seats, fog mirrors and speakers connected to the bedroom TV.

Residential-style loft suites feature 16-foot ceilings and original 12 ½-foot brass embossed windows. The Shawmut team has updated the brass posts to make the original part look new. Connecting the two floors, the team installed a glass railings with antique brass fittings in the loft that opens onto the second floor of the suite.

Chair Suite captures the spirit of New England with a modern classic nod to the 1920s. The living room has a new electric fireplace in Calacatta Oro stone, a coffered ceiling and sheet silver glass panels inside the built-in joinery. In the dining room there is a bar counter with a Calacatta Oro sink with cabinet doors made of special plastic, into which inserts of overlapping massive silver oak leaves are inserted. The suite’s luxurious finishes include horsehair and wool fabric wall panels with leather edging, individual fixtures and a separate soaking tub.

– Advertisement –

[ad_2]

Source link